Acest articol, Fațade care generează energie (2) - a fost scris acum 15 ani. Ce ziceam acolo este valabil și astăzi. Desigur, astăzi sunt mult mai multe astfel de produse, performanțele sistemelor de panouri fotovoltaice integrate în clădiri (le găsiți în literatura de specialitate sub denumirea Building Integrated Photovoltaics, abreviate ca BIPV) au crescut, ajungând astăzi la capacitatea de a transforma circa 20% din energia soarelui în energie electrică (ce credeați?! că ”prind” tot soarele?!) Comparativ cu primele celule fotovoltaice, din anii '50 ai secolului trecut când doar un procent de conversie de 6% era realizat de celule monocristaline... nu stăm foarte rău, mai ales că în condiții de laborator s-a ajuns la 50%. În viață însă lucrurile stau altfel, așa cum se vede, performanța scăzând la jumătate. Aceasta este încă o confirmare a faptului că laboratorul nu reproduce Natura și doar ceea ce au putut imagina niște oameni despre efortul cumulat al agenților naturali ai mediului.
Revenind la articolul despre fațade care generează energie, imaginea care ilustrează acest text este din Milano: superba Piazza Gae Aulenti, din ansamblul care definește Porta Nuova. Finalizată în 2012, este unul din ultimele proiecte ale arhitectului Cesar Pelli. Copertinele suprapuse, care amintesc de valurile de apă ale fântânii centrale, sunt realizate din sticlă fotovoltaică structurală, cu celule monocristaline (de culoare indigo). Conectori discreți transportă energia la trei invertori dedicați.
Problematica aspectului vizual al panourilor fotovoltaice a preocupat cercetătorii care au reușit, prin combinații de elemente chimice, să realizeze celule de culori diferite. Celulele monocristaline (cele de culoare indigo) sunt cele mai utilizate în sisteme de umbrire și cele mai performante. Cum știm că ”unirea face puterea”, suprafețe mari realizate cu panouri fotovoltaice cu celule amorfe au un aport semnificativ de energie chiar dacă, pe unitate, eficiența lor nu este mai scăzută prin comparație cu cea a celulelor monocristaline. Nu doar culoarea contează însă, așa cum veți vedea citind articolul.