Ana-Maria Dabija

Scările din beton armat, între forță și grație; din secretele betonului aparent

Sursă: Revista de arhitectură O casă pentru fiecare
Editor: arh. Cristina Sandulescu
An: 2008
Număr: 3
Pagini: 41-47

Am vorbit puțin în articolul precedent despre scările sfârșitului de secol nouăsprezece, păstrând ca preambul pentru acest articol - Scările din beton armat, între forță și grație; din secretele betonului aparent - minunata scară a lui Oscar Niemeyer pe care am menționat-o în prima parte a seriei despre scările din beton armat (și pe care o prezentăm alături).
Oscar Niemeyer a construit această minunată sculptură din Palatul Itamaraty (Palatul Arcelor) - sediu al Ministerului Afacerilor Externe din Brazilia - în 1970. Maestru al utilizării betonului aparent în clădiri, Niemeyer s-a jucat cu formele, cu spațiul, modelându-l la limita incredibilului; ca în celebra glumă ”acest animal nu există”, scara uluitoare din beton armat aparent, pe vang central și cu trepte de o simplitate, eleganță și zveltețe aproape ireale mobilează încăperea confirmând, dacă mai era nevoie, că scara în sine nu este doar un element tehnic, de asigurare a circulației pe nivelurile diferite ale unei clădiri ci o sculptură monumentală, la scara spațiului în care este amplasată.
Sigur, o parte din foștii studenți - cei care veneau la cursuri - mai remarcau faptul că... nu există protecție împotriva căderii în gol iar persoanele cu rău de înălțime probabil nu s-ar simți confortabil să urce și să coboare pe această scară. Perfect adevărat și foarte corect dar... aceasta face diferența între scările monumentale și cele principale: ”licențele” care transformă o scară dintr-un element funcțional într-unul spectaculos.
Scările din beton armat, între forță și grație este al doilea articol din seria acestui tip de scări, tratând ”ingredientele”, tehnologiile și combinații posibile deci, în trei cuvinte, câte ceva din secretele betonului aparent

Citește și alte articole

Ana-Maria Dabija
© 2024 Copyright
Ana-Maria Dabija - Birou Individual de Arhitectură.
Consultanță in arhitectură si construcții
Toate drepturile rezervate
crossmenuchevron-down