Ana-Maria Dabija

Scările din beton armat, între forță și grație

Sursă: Revista de arhitectură O casă pentru fiecare
Editor: arh. Cristina Sandulescu
An: 2008
Număr: 2
Pagini: 44-47

Scările din beton armat pendulează între forță și grație. Depinde foarte mult de gândirea arhitectului și de abilitatea inginerului, dacă balanța se înclină înspre forță sau spre grație. Betonul are calități estetice deosebite și multă vreme acestea au fost exploatate din plin. Din păcate însă, cel puțin deocamdată, accentul se pune pe alte materiale. Epoca de glorie a scărilor din beton armat a fost la sfârșitul secolului al XIX-lea, reprezentată de scările balansate care aproape sunt... ireale prin zveltețea lor. O astfel de scară este și cea cu care se deschide acest articol: scara din sediul Institutului Proiect București - fostă clădire a lui Max Auschnitt, industriașul român care a fost administrator delegat al Uzinelor Reșița. Din păcate clădirea a fost demolată în primul deceniu al acestui secol iar scara supraviețuiește doar în fotografii.

Acest tip de scări este specific perioadei 1880-1920 și, fără excepție, aproape nu au grosime, când sunt privite la ochiul scării. Nici nu par adevărate, dacă le comparăm cu monștrii butucănoși care caracterizează scările din beton ale zilelor noastre. Sistemul constructiv replica scările cu trepte din piatră, încastrate în zid iar finisajul - ieftin pe vremea aceea - era din mozaic turnat. Atenția la detaliu, specifică epocii, era cu adevărat remarcabilă. Adeseori se crede despre aceste scări că sunt din piatră: se văd câmpurile buciardate și ”panglica” perimetrală, procedee de tratare specifice pietrei.

Desigur sunt și scări din beton armat contemporane, de o imensă frumusețe, autentice sculpturi monumentale în interiorul clădirilor. Căutați, în lucrările arhitectului Oscar Niemeyer, palatul Itamaraty și veți vedea la ce mă refer...

 

Citește și alte articole

Ana-Maria Dabija
© 2024 Copyright
Ana-Maria Dabija - Birou Individual de Arhitectură.
Consultanță in arhitectură si construcții
Toate drepturile rezervate
crossmenuchevron-down