Ana-Maria Dabija
Alexandru Cișmigiu

Alexandru Cișmigiu

Unul din marile nume ale ingineriei românești, care a semnat proiecte de structuri a numeroase clădiri noi și restaurări de monumente. A inventat ”formula arhitectului” pentru predimensionarea structurilor din beton armat, folosind doar cele patru operații aritmetice și-un radical.

Am avut șansa să facem cursurile de Teoria Structurilor, în anii 3, 4 și 5 cu domnul profesor Alexandru Cișmigiu. Chiar am avut norocul să facem și seminarii cu Domnia sa. Pe cât de vulcanic era la curs, pe atât de calm, la seminar.
Ne amintim - cei care l-am avut profesor - cum lovea tabla cu cârpa udă (care avea rol de burete) și apoi își ștergea mâna trecându-și-o prin părul rebel. E adevărat, o dată a luat, din greșeală, calculatorul în loc de cârpă... tăcerea din Amfiteatru, după ce s-a auzit scrâșnetul metalic pe tablă ar fi amuțit și musca! În anii '80 calculatoarele de buzunar nu erau pe toate drumurile așa că pierderea a fost importantă.
Ca și în cazul cursurilor altor profesori, breviarele din vremea studenției mele erau scrise de mână. De mâna Profesorului!

Cursurile lui sunt, din păcate, doar în depozitele bibliotecii: scrise de mână, cu stiloul gros, cu litere mari... adnotate, subliniate și - uneori - mâzgălite de generații de studenți arhitecți care s-au ”luptat” cu structurile în anii de școală (dar care, astăzi, recunosc cu mândrie ”eu am făcut cu Cișu!”)
Cu acordul doamnei ing. Mihaela Cișmigiu, fiica Profesorului, căreia îi mulțumim și prin bunăvoința Bibliotecii Universității de Arhitectură și Urbanism ”Ion Mincu” - căreia de asemenea îi mulțumim - le vom încărca, pentru cei care vor să-și amintească sau să învețe...

... și mai găsiți prin biblioteci și anticariate Monografia, apărută cu ocazia împlinirii vârstei de 85 de ani...

< >
Ana-Maria Dabija
© 2024 Copyright
Ana-Maria Dabija - Birou Individual de Arhitectură.
Consultanță in arhitectură si construcții
Toate drepturile rezervate
crossmenuchevron-down