Ana-Maria Dabija
Detalli tehnice

Detalii tehnice

Pe vremea mea...

... pe vremea mea existau cataloage de detalii. Erau elaborate de colective de specialiști (că nu erau doar cataloage de detalii de arhitectură) cu multă experiență și cu multă dăruire și har în domeniul tehnic.

Sigur, strâmbam din nas că sunt ”tipizate” și ne uitam cu jind la ”design and build”-ul pe care credeam noi că îl înțelegem, de dincolo de gard: vine firma și face.

Astăzi nu mai avem cataloage, detaliile s-au diluat considerabil și firma face – de multe ori - prost.

Ce am înțeles mult mai târziu este că principiile sunt aceleași și, oricât ne dorim o ”modernizare”, arhitectura e o artă convențională, prin faptul că se face aici, pe Terra, unde încă acționează gravitația (pe hârtie însă nu întotdeauna), încă se cutremură pământul, încă bate vântul și ploaia, încă soarele încălzește...

Dacă înțelegem cauza, putem determina efectul; dacă înțelegem principiile putem concepe (sau alege) detalii corecte (fiindcă veni vorba de detalii dar aceeași teorie se aplică în multe alte domenii).

Vă pun la dispoziție o colecție de detalii tehnice. Da, vechi; redactate cam pe când mă nășteam eu (adică în alt mileniu) dar de fapt mult mai vechi. Atât de vechi încât... nici nu mai știm cine le-a făcut. Probabil țăranul universal, fără nume și fără vârstă, care ridica locuința după principii verificate, transmise de la o generație la alta, de mii de ani. Unele materiale s-au schimbat dar principiile din spatele alcătuirilor nu se pot schimba.

Spre neuitare, cu drag.

>
Ana-Maria Dabija
© 2024 Copyright
Ana-Maria Dabija - Birou Individual de Arhitectură.
Consultanță in arhitectură si construcții
Toate drepturile rezervate
crossmenuchevron-down